Η παρακάτω συνταγή, για το πώς φτιάχνεται σωστά και με μεράκι, ο "ελληνικός καφές", παρατίθεται αυτούσια στην ιστοσελίδα www.esperides.it (prodotti), έναν πολύ ωραίο, κατατοπιστικό και ενδιαφέροντα "τόπο".
"Una curiosità: la preparazione del caffè greco Il caffè rappresenta un rito particolare; viene preparato nel briki versando la polvere di caffè e lo zucchero nell'acqua fredda. Poi si mette il briki sul fuoco e aiutandosi con un cucchiaio si mescola bene in modo che il caffè sia ben sciolto. Quando l'acqua incomincia a bollire e la schiuma arriva ai bordi del briki, si spegne la fiamma e lo si fa riposare per qualche minuto. Poi se ne versa un piccola quantità in ogni tazza in modo che tutte abbiano la schiuma e poi si finisce di riempirle. Sketos è il caffè amaro; metrios è quello che contiene un cucchiaino di zucchero; glykos è quello decisamente dolce."
Και το κείμενο που ακολουθεί, είναι η αντίστοιχη, ελεύθερη μετάφρασή του στα ελληνικά:
"Κάτι διαφορετικό" : η προετοιμασία του ελληνικού καφέ, πρέπει να γίνει με μια ιδιαίτερη ιεροτελεστία. Τον ετοιμάζουμε στο "μπρίκι", όπου ρίχνουμε τον καφέ και την ζάχαρη σε κρύο νερό. Μετά, βάζουμε το μπρίκι στη φωτιά και -με ένα κουταλάκι- ανακατεύουμε καλά, μέχρι να διαλυθεί ο καφές. Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει και ο αφρός ("το καϊμάκι"), ανέβει στο μπρίκι, φτάνοντας σχεδόν στα "χείλη του", σβήνουμε την φωτιά και τον αφήνουμε να "ξεκουραστεί" για λίγο. Στη συνέχεια, βάζουμε λίγο από τον καφέ σε όλα τα φλυτζανάκια μας (έτσι ώστε όλα να έχουν καϊμάκι) και στην συνέχεια συμπληρώνουμε με τον υπόλοιπο καφέ, μέχρι να τα γεμίσουμε. "Σκέτος" είναι ο πικρός καφές, "μέτριος" εκείνος που περιέχει ένα κουταλάκι ζάχαρη, "γλυκός" εκείνος με την περισσότερη γλύκα.
Το μικρό αυτό αφιέρωμα, το ξεκινήσαμε με αφορμή το σεργιάνι στον κόσμο της ελληνικής γεύσης, διεθνώς, που αποφασίσαμε να κάνουμε.
Για αρχή λοιπόν, είτε από τις οθόνες σας (www.esperides.it), είτε από κοντά, στο Μιλάνο, στη διεύθυνση Ristorante Greco Esperides - Via Lulli 28/B, angolo via Porpora - 20131 - Milano - T. 0226143634, επισκεφθείτε τις "Εσπερίδες" για ξεχωριστές, ελληνικές, γευστικές απολαύσεις.
Καλό σας ταξείδι! Καλή σας όρεξη!!!
Συνταγή ελληνικού καφέ, ένα "τρατάρισμα" από το ελληνικό εστιατόριο ESPERIDES, στο Μιλάνο! |
"Una curiosità: la preparazione del caffè greco Il caffè rappresenta un rito particolare; viene preparato nel briki versando la polvere di caffè e lo zucchero nell'acqua fredda. Poi si mette il briki sul fuoco e aiutandosi con un cucchiaio si mescola bene in modo che il caffè sia ben sciolto. Quando l'acqua incomincia a bollire e la schiuma arriva ai bordi del briki, si spegne la fiamma e lo si fa riposare per qualche minuto. Poi se ne versa un piccola quantità in ogni tazza in modo che tutte abbiano la schiuma e poi si finisce di riempirle. Sketos è il caffè amaro; metrios è quello che contiene un cucchiaino di zucchero; glykos è quello decisamente dolce."
Και το κείμενο που ακολουθεί, είναι η αντίστοιχη, ελεύθερη μετάφρασή του στα ελληνικά:
"Κάτι διαφορετικό" : η προετοιμασία του ελληνικού καφέ, πρέπει να γίνει με μια ιδιαίτερη ιεροτελεστία. Τον ετοιμάζουμε στο "μπρίκι", όπου ρίχνουμε τον καφέ και την ζάχαρη σε κρύο νερό. Μετά, βάζουμε το μπρίκι στη φωτιά και -με ένα κουταλάκι- ανακατεύουμε καλά, μέχρι να διαλυθεί ο καφές. Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει και ο αφρός ("το καϊμάκι"), ανέβει στο μπρίκι, φτάνοντας σχεδόν στα "χείλη του", σβήνουμε την φωτιά και τον αφήνουμε να "ξεκουραστεί" για λίγο. Στη συνέχεια, βάζουμε λίγο από τον καφέ σε όλα τα φλυτζανάκια μας (έτσι ώστε όλα να έχουν καϊμάκι) και στην συνέχεια συμπληρώνουμε με τον υπόλοιπο καφέ, μέχρι να τα γεμίσουμε. "Σκέτος" είναι ο πικρός καφές, "μέτριος" εκείνος που περιέχει ένα κουταλάκι ζάχαρη, "γλυκός" εκείνος με την περισσότερη γλύκα.
Το μικρό αυτό αφιέρωμα, το ξεκινήσαμε με αφορμή το σεργιάνι στον κόσμο της ελληνικής γεύσης, διεθνώς, που αποφασίσαμε να κάνουμε.
Για αρχή λοιπόν, είτε από τις οθόνες σας (www.esperides.it), είτε από κοντά, στο Μιλάνο, στη διεύθυνση Ristorante Greco Esperides - Via Lulli 28/B, angolo via Porpora - 20131 - Milano - T. 0226143634, επισκεφθείτε τις "Εσπερίδες" για ξεχωριστές, ελληνικές, γευστικές απολαύσεις.
Καλό σας ταξείδι! Καλή σας όρεξη!!!