Πατάτες έχουμε σχεδόν πάντα στο σπίτι μας. Για τις φορές εκείνες που δεν "ξέρουμε τι να τις κάνουμε", σας προτείνουμε πατατοκροκέτες, εύκολες στην ετοιμασία και το ψήσιμο, λαχταριστές στη σκέψη τους και μόνο, πεντανόστιμες και τραγανές στη γεύση, για να τις απολαύσετε...σας το ευχόμαστε!
400 γ. πατάτες
160 γ. γαλέτα
150 γ. απλό αλεύρι
120 mls γάλα
2 αυγά
2 1/4 κουταλάκια του γλυκού βούτυρο (10 γ. περίπου)
1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο, αλεσμένο (0,4 γ.)
1 1/6 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (0,4 γ.)
πατατοκροκέτες- picture found on memoriediangelina.com |
- Ξεφλουδίστε και βράστε τις πατάτες για 20 περίπου λεπτά. Μόλις "γίνουν", στραγγίξτε το νερό και αφήστε τις για 1-2 λεπτά να χλιαρύνουν, όχι όμως να κρυώσουν, μια και μοναδικός σκοπός μας είναι να στεγνώσουν.
- Με το ειδικό εργαλείο του πουρέ, και αφού προσθέσετε στις πατάτες το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και το βούτυρο, αρχίστε να τις λυώνετε.
- Σιγά-σιγά προσθέστε το γάλα. Υπάρχει περίπτωση να μην χρειασθεί να το βάλετε όλο, αλλά μόνο το μισό από αυτό, κάτι που εξαρτάται και από την ποιότητα της πατάτας. Συνεχίστε μέχρι το μείγμα σας να γίνει ένας απαλός και κρεμώδης χυλός, όχι όμως και υδαρής, ...μάλλον σφιχτός
- Προσθέστε τον ένα κρόκο του αυγού και συνεχίστε το ανακάτεμα. Σταδιακά, το μείγμα σας θα γίνει ελαφρά κολλώδες, οπότε και προσθέτετε σε μικρές ποσότητες το αλεύρι, το οποίο μπορεί και αυτό να μην χρειασθεί όλο, για τον ίδιο λόγο. Για να είναι έτοιμο, το μείγμα σας θα πρέπει να είναι στερεό και ελαφρώς κολλώδες.
- Με μικρές ποσότητες από το μείγμα, πλάστε ρολά ή μπάλες και τοποθετήστε τις σε μια ξύλινη επιφάνεια (έναν δίσκο κοπής) και βάλτε τα στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου.
- Βγάλτε τις κροκέτες από το ψυγείο.
- Σε ένα μπώλ, χτυπήστε καλά το δεύτερο αυγό.
- Σε μια πιατέλα, βάλτε αρκετή γαλέτα.
- Στη φριτέζα σας ή σε ένα βαθύ τηγάνι, ζεστάνετε λάδι μέχρι να ζεσταθεί πολύ καλά. (Να "κάψει", χωρίς να καεί).
- Πάρτε τις κροκέτες σας μια-μια, τυλίξτε τις καλά με το αυγό και ύστερα περάστε τις στη γαλέτα μέχρι να σκεπαστούν καλά σε όλες τους τις πλευρές.
- Ρίξτε τις κροκέτες στη φριτέζα και σε 2 περίπου λεπτά, θα πρέπει να έχουν γίνει καστανόχρυσες. Αν όχι, αφήστε τις λίγο ακόμη να ψηθούν καλά.
- Βγάλτε τις από τη φριτέζα και σερβίρετε, αμέσως ει δυνατόν, ώστε να μην υγρανθούν, αλλά να τις απολαύσετε ζεστές, "μελωμένες" και τραγανές.
Καλή σας όρεξη!