Αυτήν την περίοδο, που όλοι είμαστε στα σπίτια μας, φυσικό είναι να δοκιμάζουμε νέες συνταγές και -γενικά- να μαγειρεύουμε περισσότερο.
Φυσικά, και εγώ, δεν αποτελώ εξαίρεση.
Έτσι είπα να φουρνίσω (μου αρέσει πολύ ο όρος!), ή, άλλως, να ψήσω ψωμί.
Αρχικά, δοκίμασα συνταγή φίλης, και εξαίρετης μαγείρισσας, που έχει ως εξής:
1 μπουκάλι μπύρας (δεν έχει σημασία ποια μπύρα θα χρησιμοποιήσετε)
500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, ή, εναλλακτικά,
400 γραμμάρια άσπρο αλεύρι και 100 γραμμάρια χαρουπάλευρο
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη.
Η προετοιμασία είναι πολύ απλή.
Ρίχνετε το αλεύρι σε ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους, ανοίγετε μια μικρή λακκούβα στη μέση
και εκεί ρίχνετε επίσης το αλάτι και τη ζάχαρη.
Εγώ, πρόσθεσα και αρκετό γλυκάνισο, 1 κουταλάκι του γλυκού περίπου,
επειδή μου αρέσει πολύ η γεύση του, αλλά και λίγο λάδι στη ζύμη, όπως επίσης άλειψα με
βουρτσάκι με λάδι και την λαδόκολλα του ταψιού που το έψησα.
Στη συνέχεια προσθέτετε σταδιακά την μπύρα και ανακατεύετε με απαλές κινήσεις
μέχρι το μείγμα σας να γίνει ένας απαλός χυλός.
Αφού στρώσετε είτε μια φόρμα ψωμιού με λαδόκολλα, είτε ένα στρογγυλό ταψάκι
(σαν και αυτά των σιροπιαστών γλυκών που αγοράζουμε από ζαχαροπλαστεία)
ρίχνετε σε αυτό τον χυλό σας και ψήνετε σε φούρνο που έχετε προθερμάνει στην ειδική ένδειξη ψωμιού,
στους 180 C, για 80 λεπτά, περίπου.
Μπορείτε να ελέγχετε αν το ψωμί σας είναι έτοιμο, με την παλαιά και δοκιμασμένη πρακτική
των γιαγιάδων μας.
Δηλαδή, βυθίζετε ένα μαχαίρι στη ζύμη του και αν η επιφάνεια της λάμας του
βγει στεγνή, το ψωμί σας είναι ψημένο , ενώ αν βγάζει υγρασία, θέλει λίγη ακόμη ώρα.
Επίσης, 2-3 φορές (για να μην χάνεται και η θερμοκρασία) άνοιξα τον φούρνο και
ράντισa με νερό την επιφάνεια του ψωμιού....
Ο χυλός στο ταψάκι με τη λαδόκολλα. Τον γλυκάνισο που χρησιμοποίησα τον αγόρασα από το super market ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ (ιδιωτική ετικέττα) |
"Η γνώμη μου: Το ψωμί ανέβηκε λίγο μόνο και έγινε αρκετά, αλλά με μια πικρή επίγευσηπου ενώ σε άλλους δεν αρέσει, εμένα δεν με ενόχλησε." Ρένα Κάντζα
Το τελικό αποτέλεσμα ακολουθεί