Παραδοσιακό γλύκισμα της Ιταλίας, για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, το Panettone έχει ήδη κατακτήσει και τις καρδιές των Ελλήνων.
Αν - ειδικά φέτος- θέλετε να φτιάξετε το δικό σας Panettone και να γεμίσει το σπίτι σας λαχταριστές
ευωδιές, δοκιμάστε την εύκολη συνταγή που ακολουθεί.
Υλικά:
350 γρ., περίπου. αλεύρι
1/4 κουταλάκι αλάτι
15 γρ. φρέσκια μαγιά ή 1&1/2 κουταλάκι ξηρή μαγιά
50 γρ. ζάχαρη
4 κουταλιές της σούπας χλιαρό νερό (ή γάλα)
3 αυγά (ολόκληρα) ή 6 κρόκους αυγών
1/4 κουταλάκι βανίλια
2 κουταλάκια ξύσμα φλούδας λεμονιού
100 γρ. βούτυρο (μαλακωμένο, ώστε να ανακατευτεί καλά με τη ζάχαρη )
75 γρ. σταφίδες ξανθές
40 γρ. καραμελωμένη φλούδα λεμονιού
25 γρ. βούτυρο, λυωμένο
Επεξεργασία
Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό, μαζί με ένα κουταλάκι ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα σε
ζεστό περιβάλλον ώστε να φουσκώσει.
Χτυπάμε τα αυγά με τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού ώστε να είναι έτοιμα να τα χρησιμοποιήσουμε
αργότερα.
Χτυπάμε το μαλακωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει αφράτο οπότε και προσθέτουμε σε
αυτό το μείγμα αυγών, σταδιακά.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπωλ. Προσεκτικά, προσθέτουμε το μείγμα μαγιάς/γάλακτος
και στη συνέχεια το κρεμώδες μείγμα βουτύρου/ζάχαρης. Ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή
ζύμη.
Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη στο αλεύρι.
Ρίχνουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για 10 λεπτά, περίπου, μέχρι να γίνει
πολύ απαλή.
Τοποθετούμε τη ζύμη σε αλουμινένιο (καλύτερα ζεστό) μπωλ και την αφήνουμε εκεί για 45 λεπτά με 1 ώρα, ή μέχρι να γίνει διπλάσια σε όγκο.
Προσθέτουμε - ζυμώνοντας πάντα- τις σταφίδες και τις φλούδες λεμονιού.
Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, την τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί διαμέτρου 18 εκ. και χαράσσουμε έναν
σταυρό στην κορυφή της. Την αφήνουμε και πάλι σε ζεστό περιβάλλον για 15 με 20 λεπτά ή μέχρι να
διπλασιαστεί σε όγκο.
Αλείφουμε το Panettone με λυωμένο βούτυρο και τοποθετούμε το ταψί μας στο μεσαίο
τμήμα του φούρνου μας που θα έχουμε προθερμάνει στους 200 βαθμούς Κελσίου για 10 λεπτά. Αλείφουμε
και πάλι την επιφάνειά της με λυωμένο βούτυρο και μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς.
Ψήνουμε για άλλα 40 λεπτά, ή μέχρι η κορυφή του να είναι τραγανή και χρυσαφένια, ενώ αν βυθίσουμε
απαλά ένα μαχαίρι σε αυτό, θα βγει στεγνό.
Το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα και το απολαμβάνουμε σε γενναιόδωρες φέτες!
Καλή επιτυχία, Καλά Χριστούγεννα!