Μια εντυπωσιακή βασιλόπιτα από το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας, όπως την διέσωσε η κόρη του Φώτη Κόντογλου, Δέσπω, και την μοιράστηκε ο Μιλτιάδης Τσεσμετζής, από τις Σέρρες
ΥΛΙΚΑ
για ταψί Νο 40
- 2-2½ κιλά αλεύρι
- 500 γρ. βούτυρο γάλακτος πρόβειο
- 500 γρ. ζάχαρη
- 1 ποτήρι νερού λάδι 0 οξύτητας
- 1 ποτήρι νερού γάλα φρέσκο
- 1 ποτήρι νερού αλισίβα*
- 1 ποτήρι κρασιού κονιάκ
- ½ ποτήρι νερού χυμό λεμονιού
- 20 γρ. σόδα (την διαλύουμε στο κονιάκ)
- 1 κοφτή κ.σ. κανέλα
- 1 μεγάλο μοσχοκάρυδο τριμμένο (το έτοιμο τρίμμα δεν ενδείκνυται)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Χτυπάμε το βούτυρο, το λάδι και τη ζάχαρη αρκετά ώσπου να αφρατέψει το βούτυρο.
- Ρίχνουμε τα υλικά με την εξής σειρά: το γάλα, την αλισίβα, το χυμό λεμονιού, το κονιάκ με τη διαλυμένη σόδα, και τέλος την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Ανάμεσα στην προσθήκη κάθε υλικού μεσολαβεί καλό ανακάτεμα.
- Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι μέχρι να γίνει μια ζύμη μέτριας σκληρότητας (να μην κολλάει). Προϋπόθεση για μια καλή ζύμη είναι το καλό ζύμωμα.
- Αφού μπει η ζύμη στο ταψί, την στολίζουμε κατά βούληση με λευκασμένα αμύγδαλα σε διάφορα σχέδια.
- Τέλος την αλείφουμε με κρόκο αυγού αραιωμένο σε λίγο νερό. Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο.
____
* Για την αλισίβα χρειαζόμαστε 1½ ποτήρι νερό και 3 κ.σ. στάχτη κοσκινισμένη, καθαρή. Την βράζουμε περίπου 1΄ και αφού κρυώσει την σουρώνουμε.
Δέσπω Κόντογλου
Από το Κέντρο Παράδοσης «Φώτης Κόντογλου».
- Πηγή: apantaortodoxias.blogspot.com / Μιλτιάδης Τσεσμετζής / www.pontos-news.gr
#γλυκό, #βασιλόπιτα, #Πρωτοχρονιά #Παράδοση #Μικρά Ασία