ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΛΑΓΑΝΑ ΜΕ ΣΟΥΣΑΜΙ ΚΑΙ ΜΕΛΙ από τον Chef Βασίλη Πατσή


 Η λαγάνα είναι άζυμος άρτος,δηλαδή παρασκευάζεται χωρίς προζύμι. Τέτοιος άρτος πρόχειρος χρησιμοποιήθηκε από τους Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της εξόδου τους από την Αίγυπτο υπό την αρχηγία του Μωυσή. Έκτοτε επιβαλλόταν από το Μωσαϊκό νόμο για όλες τις ημέρες της εορτής του Πάσχα, μέχρι που ο Χριστός στο τελευταίο του Πάσχα ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.


Υλικά 

3 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 & 2/3 φλυτζανιού χλιαρό νερό
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο (μπορείτε να παραλείψετε το ελαιόλαδο 
και να προσθέσετε επιπλέον 1/4 φλιτζανιού νερό για τη συνταγή
Ένα επιπλέον (περίπου, αν χρειαστεί) φλιτζάνι αλεύρι για ζύμωμα
1/2 φλιτζάνι σουσάμι (λευκό ή μαύρο ή  συνδυασμός και των δύο)

Για την επάλειψη

1 κουταλιά της σούπας μαρμελάδα βερίκοκο ή μέλι
5 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό    

Μέθοδος 

Βάλτε μαζί τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό. Αφήστε για 10 λεπτά μέχρι  η μαγιά να ενεργοποιηθεί. Όταν είναι έτοιμη, θα σχηματιστούν μικρές φυσαλίδες στην επιφάνεια Αν δεν υπάρχουν φυσαλίδες μετά από 10 λεπτά,
μάλλον η μαγιά σας είναι πολύ παλιά και μην την χρησιμοποιείτε. 

Ανακατέψτε το αλεύρι και το αλάτι και προσθέστε μαγιά. Ρίξτε σιγά-σιγά το νερό μέχρι να έχετε μια κολλώδη ζύμη. Γυρίστε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε για 10 λεπτά περίπου, μέχρι η ζύμη να είναι εύπλαστη. Τότε, ζυμώστε την σε σχήμα μπάλας.

Τοποθετήστε τη μπάλα της ζύμης σε ένα μεγάλο καθαρό μπωλ, που θα έχετε ήδη αλείψει με ελαιόλαδο ή πασπαλίσει με αλεύρι. Σκεπάστε με μια καθαρή πετσέτα ή με πλαστική μεμβράνη και αφήστε σε ζεστό σημείο στην κουζίνα σας μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος, δηλαδή για μιάμιση ώρα, περίπου.

Στο ίδιο μπωλ, ζυμώνετε τη φουσκωμένη ζύμη μερικές φορές για να ξεφουσκώσει και στη συνέχεια βάλτε την πάνω σε ταψί (καλό είναι να έχετε
και μια λαμαρίνα).  

Απαλά τεντώστε και κάντε τη ζύμη σας ένα ορθογώνιο. Χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας για να πιέσετε και να κάνετε μικρές λακουβίτσες. 

Αφήστε την όπως είναι άλλη μισή ώρα να ξαναφουσκώσει. 

Για να κάνετε την επάλειψη ανακατέψτε την μαρμελάδα ή το μέλι με ζεστό νερό μέχρι να αραιωθεί.

Αλείψτε πάνω στη λαγάνα και πασπαλίστε με σουσάμι.

Ψήστε στους 180ο βαθμούς για 30 με 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Αφαιρέστε την λαγάνα από την λαμαρίνα και αφήστε την να κρυώσει πριν την κόψετε για σερβίρισμα... 


Νεότερη Παλαιότερη