Δυσπεψίες, καούρες, φουσκώματα κι ένα σωρό ακόμα ανεπιθύμητα κι εκνευριστικά συμπτώματα που σας χαλάνε τη διάθεση και τη μέρα.
Προλάβετε τις ενοχλήσεις ή απαλλαγείτε από αυτές βάζοντας στη διατροφή σας τις εξής τροφές:
Γιαούρτι
Αρκεί το γιαούρτι που θα επιλέξετε να είναι πλούσιο σε προβιοτικά.
Δεν περιέχουν όλα τα γιαούρτια του εμπορίου προβιοτικά, τα καλά βακτήρια που φροντίζουν την εντερική χλωρίδα.
Τα περισσότερα είναι επιδόρπια γιαουρτιού και δε συμβάλλουν στην πέψη των τροφών όσο τα πρώτα.
Η συστηματική κατανάλωση γιαουρτιού με προβιοτικά ανακουφίζει από το φούσκωμα του εντέρου και τη δυσκοιλιότητα, αν και στην αρχή μπορεί να προκαλέσει τυμπανισμό (όπως το κεφίρ) που υποχωρεί όταν ο οργανισμός το συνηθίσει.
Μπανάνα
Δεν παχαίνει όπως λανθασμένα πιστεύεται.
Η μπανάνα είναι από τα ελάχιστα φρούτα που καταπραΰνουν το στομάχι από τις καούρες και τους ερεθισμούς.
Γι’ αυτό και δε συστήνεται η κατανάλωση πολλών φρούτων (ειδικά των όξινων) σε όσους πάσχουν από στομαχικές διαταραχές.
Αντίθετα, η μπανάνα με την προϋπόθεση ότι δεν είναι πολύ ώριμη γιατί ευνοεί την έκκριση γαστρικών υγρών, ηρεμεί το στομάχι.
Επίσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βοηθά την πέψη.
Ανανάς
Άλλο ένα φρούτο που ηρεμεί το στομάχι γιατί περιέχει καταπραϋντικά ένζυμα που δρουν κατά της οξύτητας των τροφών.
Το ίδιο ισχύει και για την παπάγια.
Μήλο
Η αυξημένη πηκτίνη ανακουφίζει το στομάχι από τους πόνους.
Είναι από τα λίγα τρόφιμα που συστήνεται σε στομαχικές διαταραχές και είναι μύθος ότι προκαλεί δυσκοιλιότητα.
Πατάτα
Έχει πολύ κάλιο και επουλωτικές ιδιότητες.
Βοηθάει στην καταπολέμηση του έλκους του στομάχου.
Φυσικά αυτό ισχύει μόνο για την βραστή πατάτα, δε θα πρέπει να καταναλώνεται ψητή ή τηγανητή.
Ρύζι
Είναι καλή πηγή φυτικών ινών και η δημοφιλέστερη ηρεμιστική τροφή για κάθε πάθηση του στομαχιού.
Παντζάρι
Περιέχει μαγνήσιο που μειώνει τις στομαχικές κράμπες.
Επομένως, βάζοντας την παντζαροσαλάτα στη διατροφή σας σε συνδυασμό με την πατάτα, έχετε ένα ελαφρύ για το στομάχι σας, απολαυστικό γεύμα.
Βρώμη
Οι νιφάδες βρώμης μειώνουν την έκκριση γαστρικών υγρών και προστατεύουν το γαστρικό βλεννογόνο, άρα είναι μια άριστη επιλογή για το πρωινό γεύμα που το στομάχι είναι άδειο.
Η βρώμη θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο γιατί οι θερμίδες της δεν είναι λίγες ούτε η περιεκτικότητά της σε υδατάνθρακες.
Παξιμάδια
Απορροφούν τα γαστρικά υγρά και μειώνουν τις καούρες γι’ αυτό και συστήνεται η κατανάλωσή τους σε περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας.
Κινόα
Συμβάλλει στη γρήγορη πέψη και ανακουφίζει από το αίσθημα καψίματος στο στομάχι. Θα πρέπει κι αυτή να καταναλώνεται με μέτρο γιατί σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει κράμπες στο έντερο.
Τζίντζερ
Η πιπερόριζα είναι ένα βότανο που ανακουφίζει από τη ναυτία, τον εμετό, τους κολικούς και τα εντερικά αέρια.
Μπορείτε να την καταναλώσετε σαν ρόφημα ή σε μορφή σκόνης αρκεί να μην το παρακάνετε με την ποσότητα, 2-4 γραμμάρια ημερησίως είναι αρκετά.