Οι μοναχοί του Αγίου Όρους τρώνε μόνο ψάρια και καθόλου κρέας και ως εκ τούτου έχουν στραμμένη όλη την προσοχή και την προσπάθειά τους σ' αυτά σε ό,τι αφορά την διατροφή τους.
Όπως γνωρίζουμε όλοι, τα ψάρια είναι η πλέον υγιεινή και νοστιμότερη από όλες τις άλλες ζωϊκές τροφές και σήμερα πλέον θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε βάσιμα ότι τα ψάρια είναι λιγότερο μολυσμένα από το περιβάλλον, σε σχέση με τα κρέατα, τα πουλερικά και τους λοιπούς ζωντανούς οργανισμούς, οι οποίοι αποτελούν την τροφή του ανθρώπου.
170 Συνταγές Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής από το Άγιον Όρος
Υλικά
1 κιλό ψάρια κατάλληλα για φούρνο (λαβράκια, κολιοί, τσιπούρες, κ.λπ.)
1/2 κιλό αγριόπρασα
1 φλιτζάνι λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1/2 κουταλιά της σούπας ρίγανη
Φέτες τομάτας
1/2 κρασοπότηρο λεμόνι
Εκτέλεση
Αν τα αγριόπρασα είναι λεπτά, τα αφήνουμε ολόκληρα, αλλιώς τα κόβουμε στα δύο κατά μήκος. Τα πλένουμε και τα απλώνουμε στο ταψί.
Καθαρίζουμε και πλένουμε στα ψάρια. Τα απλώνουμε πάνω στα αγριόπρασα. Πάνω στα ψάρια απλώνουμε τα ψάρια της τομάτας.
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λεμόνι και λάδι. Προσθέτουμε νερό (από μία γωνία του ταψιού) τόσο όσο να μην καλύπτονται οι τομάτες.
Ψήνουμε το φαγητό σε δυνατό φούρνο ώσπου να μείνει το λάδι του.