Σημειώσεις για την συνταγή:
~ Τα μαντί μπορούν να γίνουν με δύο τρόπους, είτε στον φούρνο είτε στο ατμό, αν δεν έχετε το ειδικό σκεύος απλά τα βράζετε σε νερό όπως αναφέρεται παραπάνω.
~ Μπορείτε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μόνο μοσχαρίσιο κιμά.
~ Το σουμάκι ή σουμάκ είναι ένα ανατολίτικο μπαχαρικό με βαθύ μπορντώ χρώμα, ελαφρά πικάντικο και όξινη γεύση, προέρχεται από την αποξηραμένη σάρκα του φυτού Rhus coriaria και ο καρπός του μοιάζει με μούρο.
Το σουμάκ θα το βρείτε σχεδόν παντού αν όμως δεν έχετε μπορείτε να το αντικαταστήσετε με κόκκινο γλυκό πιπέρι και λίγο ξύσμα λεμονιού.
~ Αν θέτε μπορείτε να παραλείψετε την σάλτσα ντομάτας και να προσθέσετε φρέσκες φέτες από ντομάτες που είναι στην εποχή του και λίγο ψιλοκομμένο αγγούρι!
~ Για να ανοίγετε την ζύμη και να μην κολλάει στον πάγκο ετοιμάστε ένα μείγμα από 1 κουταλιά της σούπας κόρν φλάουρ και 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
~ Αν είστε επιδέξιοι μπορείτε να φτιάξετε τα μαντί όσο πιο μικρά γίνεται!
Υλικά
για την ζύμη
470 gr. αλεύρι σκληρό
1 μεγάλο αυγό
185 ml. νερό χλιαρό
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Ζωμό βοδινού
για την γέμιση
200 gr. κιμά αρνίσιο
200 gr. κιμά μοσχαρίσιο
2 κρεμμύδια ξερά
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
Αλάτι
Πιπέρι
για την σάλτσα ντομάτας
3 κουταλιές της σούπας τοματοπελτέ
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 σκελίδα σκόρδο
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
για την σάλτσα γιαουρτιού
300 gr. γιαούρτι στραγγιστό
100 gr. γιαούρτι πρόβειο
4 σκελίδες σκόρδο
Σουμάκ
Εκτέλεση βήμα-βήμα
Η ζύμη
Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα.
Προσθέτουμε το αυγό και αρχίζουμε να ανακατεύουμε το μείγμα με ένα πιρούνι να ομογενοποιηθεί.
Διαλύουμε το αλάτι στο νερό και το προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα μέχρι να πάρουμε μια σφιχτή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια, αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό ή αλεύρι μέχρι να πάρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί.
Ο κιμάς
Ψιλοκόβουμε το ένα κρεμμύδι.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και σωτάρουμε τον κιμά με το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Αφού τον καβουρδίσουμε καλά και τον αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Προσθέτουμε το άλλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, λίγο σουμάκ και ανακατεύουμε καλά.
Το γιαούρτι και η σάλτσα ντομάτας.
Σε ένα κατσαρολάκι σωτάρουμε ελαφρά την σκελίδα του σκόρδου σε ελαιόλαδο με τον τοματοπελτέ και την ζάχαρη, προσθέτουμε 150 ml. νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να πάρουμε μια πηχτή σάλτσα τομάτας. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και την καρατάμε ζεστή.
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τα γιαούρτια με το πολτοποιημένο σκόρδο.
Τα ζυμαρικά
Χωρίζουμε την ζύμη σε 4 ισόποσα κομμάτια και σε αλευρωμένο πάγκο, ανοίγουμε με την βοήθεια του πλάστη ένα-ένα τα ζυμάρια σε λεπτά φύλλα.
Με την βοήθεια της ροδέλας κόβουμε σε λωρίδες και κατόπιν σε τετράγωνα 3*3 εκατοστών.
Τοποθετούμε σε κάθε τετράγωνο ζύμης ένα κουταλάκι γέμιση κιμά.
Κλείνουμε τα μαντί σε πουγκάκια και συνεχίζουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τον ζωμό με 1½ λίτρο νερό αλατισμένο, μόλις κοχλάσει ρίχνουμε τα μαντί περίπου 7-10 λεπτά.
Αφαιρούμε τα μαντί με τρυπητή κουτάλα και τα σερβίρουμε ζεστά με την σάλτσα ντομάτας, το γιαούρτι και σουμάκ.
Πηγή: funkycook.gr via newslink.gr