Πατάτες τηγανητές της γιαγιάς


 Τηγανητές πατάτες. Το πιο λατρεμένο πιάτο μικρών και μεγάλων.


Οι τηγανητές πατάτες δεν έχουν όριο στο πώς θα τις απολαύσει κανείς. Όπως κάθε διάσημο λαχταριστό πιάτο, έτσι και οι πατάτες τηγανητές είναι φορτωμένες με κάθε είδους κατηγορία – ‘πολλά λιπαρά’, ‘τα τηγανητά δεν κάνουν καλό’, ‘πολλές θερμίδες’. Όσο μαίνεται όμως ο πόλεμος εναντίον της τηγανητής πατάτας, τόσο μπαίνει στην καρδιά μας. Ακριβώς όπως ένα απαγορευμένο πάθος.

Πασπαλίζονται με φέτα, με ρίγανη, με τριμμένη γραβιέρα, με χοντρό θαλασσινό αλάτι, με πάπρικα, συνοδεύουν ψάριακοτόπουλο στο φούρνο, κόκκορα κρασάτο, μοσχάρι λεμονάτο, κάθε είδους ψητό (σουβλάκιαμπριζόλες), θαλασσινά, τρώγονται γενικά με ό,τι τραβάει η όρεξή μας και η στιγμή.

Ο μεγάλος γνώστης της τηγανητής πατάτας είναι η γιαγιά. Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει και να ξεπεράσει την τέχνη της στην τηγανητή πατάτα. Το μυστήριο της μεγαλουργίας της είναι που απογειώνει τη γεύση. Στο Χωριό συγκεντρώσαμε όλες τις εμπειρίες μας από την κουζίνα της γιαγιάς και θα προσπαθήσουμε να αναπαράγουμε το τελετουργικό για να πετυχαίνουμε κι εμείς τις τηγανητές πατάτες της γιαγιάς.


Η πατάτα η σωστή

  • Όταν βρεθούμε στο μανάβικο, προτιμάμε πιο σφιχτή πατάτα για καλύτερο αποτέλεσμα στο τηγάνι

Ετοιμάζοντας τις πατάτες

  • Για να τηγανιστούν ομοιόμορφα, τις κόβουμε όσο μπορούμε όλες σε ίδιο σχήμα και μέγεθος
  • Τις βυθίζουμε σε ένα μεγάλο μπολ με νερό και μπόλικο αλάτι, όπου τις αφήνουμε για 30 λεπτά
  • Μετά τα 30 λεπτά, τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε μία πετσέτα

Στο τηγάνι

  • Γεμίζουμε με ελαιόλαδο ένα βαθύ τηγάνι ή μια κατσαρόλα ώστε το λάδι να καλύπτει πάνω από το μισό σκεύος
  • Τηγανίζουμε τις πατάτες για 4-5 περίπου λεπτά (μέχρι να μαλακώσουν)
  • Τις ανακατεύουμε,  τις βγάζουμε από το σκεύος με μια τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε σε μια πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας, για να απορροφήσει το λάδι
  • Τις αφήνουμε να κρυώσουν

Το μεγάλο φινάλε

  • Ανάβουμε δυνατή φωτιά και βάζουμε πάλι τις πατάτες να τηγανιστούν κανονικά
  • Μόλις γίνουν…χρυσές, τις αφαιρούμε από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα και απολαμβάνουμε λαχταριστές τραγανές τηγανητές πατάτες
Tags: Cooking tips, Πατάτες
Νεότερη Παλαιότερη