photo via pinterest |
Ο Filippo Tommaso Marinetti ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης στη σύγχρονη εποχή που σκέφτηκε την προετοιμασία και την κατανάλωση του φαγητού ως τέχνη. Το avant-garde φουτουριστικό κίνημα, που σχηματίστηκε από τον Marinetti και άλλους καλλιτέχνες στο Μιλάνο το 1909, αγκάλιασε τη βιομηχανική εποχή και όλα τα μηχανικά πράγματα - από τα αυτοκίνητα και τα αεροπλάνα μέχρι τις μεθόδους κατασκευής και τον σχεδιασμό της πόλης. Σκέφτηκαν ότι το μαγείρεμα και το φαγητό, τόσο κεντρικού ρόλου στην καθημερινή ζωή όλων, θα έπρεπε επίσης να έχει κεντρικό ρόλο και στο μέλλον.
Το 1932, ο Marinetti δημοσίευσε το βιβλίο μαγειρικής του, όχι απλώς ένα σύνολο συνταγών, αλλά ένα είδος "μανιφέστου". Ανέδειξε την προετοιμασία και την κατανάλωση φαγητού ως μέρος μιας νέας κοσμοθεωρίας, στην οποία όλο αυτό αποτελούσε ένα είδος ψυχαγωγίας και "παράστασης". Το βιβλίο προέβλεπε τα απαραίτητα στοιχεία για ένα τέλειο γεύμα και υποστήριζε ότι το φαγητό έπρεπε να έχει πρωτοτυπία, αρμονία, γλυπτική φόρμα, άρωμα, "μουσική" μεταξύ των πιάτων, συνδυασμούς πιάτων και μικρά καναπεδάκια με διάφορες γεύσεις. Ο chef έπρεπε να χρησιμοποιήσει εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας για την προετοιμασία του γεύματος με επιπλέον στοιχεία η πολιτική να μην μπορεί να συμπεριληφθεί στα θέματα συζήτησης, ενώ η ετοιμασία του φαγητού έπρεπε να γίνει με τρόπο ώστε η κατανάλωσή του να μην απαιτεί την χρήση ασημικών σκευών (!).
Το video που ακολουθεί, αποτελεί ένα "καλλιτεχνικό" παράδειγμα food art, με καλλιτεχνική ιεροτελεστία. Απολαύστε το...