Τι θα λέγατε για μια τάρτα γεμάτη γεύση και άρωμα, φτιαγμένη από πρώτης ποιότητας υλικά, που θα γίνει η αγαπημένη σας συνήθεια, μόλις τη δοκιμάσετε;
Ας ξεκινήσουμε ...
ΥΛΙΚΑ
- ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ
- 1 πακέτο ζύμη για τάρτες ή 250γρ. αλεύρι
- 130γρ. βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ (σε κομματάκια/ θερμοκρασία δωματίου)
- 1 πρεζα αλάτι
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 αυγό
- 1-2 κ.σ. κρύο νερό
- Λίγο θυμάρι φρέσκο ή ξερό
- ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
- 6 φρέσκιες αγκινάρες ή (1/2 κιλό κατεψυγμένες)
- 1 λεμόνι
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 1 κ.σ βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ 50-50
- 150γρ. ΗΠΕΙΡΟΣ κατσικίσιο λευκό τυρί
- 150γρ. μπέικον
- 100γρ. παρμεζάνα
- 1/2 ποτήρι λευκό κρασί
- 4 αυγά
- 300γρ. γιαούρτι
- 10 τμχ τομάτα λιαστή
- 20 φύλλα σπανάκι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη ζύμη:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κάνουμε βουναλάκι και στο κέντρο προσθέτουμε όλα τα υλικά. Ανακατεύουμε σιγά σιγά μέχρι να γίνει το μείγμα σαν βρεγμένη άμμος. Τέλος προσθέτουμε το νερό και, αν χρειαστεί επιπλέον ποσότητα, προσθέτουμε 1κ.σ νερό ακόμα. Κάνουμε μια ωραία, εύπλαστη ζύμη την δουλεύουμε λίγο να ενωθούν καλά τα υλικά. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε ψυγείο για μισή ώρα.
Για την γέμιση:
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες (αν έχουμε πάρει φρέσκες) και τις τοποθετούμε σε ένα μπολ με νερό και χυμό λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Τις κόβουμε σε φέτες. Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένες τις βάζουμε απευθείας στο τηγάνι (κομμένες).
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο Ήπειρος 50-50 και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Aφού μαλακώσει, προσθέτουμε τις αγκινάρες, το μπέικον και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για ακόμη 3 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Συνεχίζουμε μέχρι να εξατμιστεί το κρασί και να μαλακώσουν οι αγκινάρες.
Σε ένα μπολ τοποθετούμε τα αυγά και σιγά σιγά προσθέτουμε το γιαούρτι, χτυπώντας συνεχώς με εν πιρούνι, προσθέτουμε την παρμεζάνα (αφού κρατήσουμε λίγη για το τέλος), λίγο αλάτι και ομογενοποιούμε το μείγμα μας.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο. Όπως είναι παγωμένη βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες και ανοίγουμε με χοντρό πλαστή. Τοποθετούμε πάνω σε μια βουτυρωμένη ταρτιέρα 26 εκ και απλώνουμε το ζυμάρι μας . Τοποθετούμε πάνω κάποιο βάρος, όπως όσπρια, για να μην φουσκώσει η ζύμη και ψήνουμε για 25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς. Αφαιρούμε τα όσπρια και προσθέτουμε τη γέμιση με τις αγκινάρες και κατόπιν το κατσικίσιο (αφού το έχουμε σπάσει με το χέρι μας) ,την λιαστή ντομάτα και τα φύλλα από το σπανάκι. Τέλος προσθέτουμε το μείγμα με το γιαούρτι προσέχοντας να καλύψει όλη την επιφάνεια και βάζουμε από πάνω την υπόλοιπη παρμεζάνα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά μέχρι ροδίσει η τάρτα μας.
Από τον σεφ, Πέτρο Συρίγο,https://petros-syrigos.com/